Gereja Tulang Temulang di Kutna Hora

Sewaktu Melawat Prague, Penulis dan rakan penulis memang merancang untuk singgah di Sedlec Ossuary juga dikenali sebagai Church of Bones yang terletak di Kutna Hora. Ianya mengambil masa sejam perjalanan dari Prague ke Kutna Hora.

Pada yang mengenali penulis secara rapat, pastinya tahu yang penulis agak menggemari perkara-perkara unik seperti ini. Jadi mereka tidak hairan apabila penulis memberitahu yang penulis ingin sangat melawat gereja ini. Penulis sebelum ini pernah melawat Catacombs di Paris, jadi penulis tidak mahu melepaskan peluang melawat gereja ini pula.

Sejarah tentang gereja ini bermula apabila Henry, iaitu kepala biara yang telah dihantar ke Tanah Suci Jerusalem oleh Raja Bohemia (sekarang Republic Czech) pada tahun 1278 kembali ke Bohemia dengan membawa bersamanya segenggam tanah dari Jerusalem. Beliau menaburkannya di atas tanah perkuburan di Sedlec yang kini menjadi tapak gereja dan mengiktiraf kawasan tersebut sebagai tanah suci.

Perkara ini telah tersebar di seluruh pelusuk Eropah tengah dan tanah perkuburan tersebut menjadi tempat pengkebumian yang diidamkan untuk bersemadi. di seluruh Eropah Tengah. Semasa berkalunya wabak hawar (Black plague), bilangan jenazah yang disemadikan meningkat secara mendadak sehingga tanah perkuburan tersebut perlu diperbesar.

Gereja ini mula dibina sekitar tahun 1400. Ianya terletak betul-betul di tengah tanah perkuburan. Gereja dua tingkat ini mempunyai kubah di bahagian atas dan bahagian bawahnya digunakan sebagai tempat menyimpan tulang-temulang. Ianya dibina oleh Jan Blažej Santini-Aichel dengan seni reka Gothic-Baroque Czech. Pada tahun 1870, František Rint, seorang pengukir kayu, telah dipertanggungjawabkan oleh keluarga Schwarzenberg untuk menyusun tulang temulang seperti yang dilihat pada hari ini.

Gereja kecil ini merupakan antara gereja paling unik yang pernah penulis pernah lawati. Tidak seperti Catacombs yang terletak di bawah tanah dan suhunya yang sejuk menggigit. Gereja kecil ini amat terang dan menerima cukup cahaya matahari. Tetapi bau kematian tetap ada. Ianya bukanlah bau yang tidak menyenangkan. Cuma baunya seakan-akan bau lumut yang lembab. Bau itu diiringi dengan perasaan yang sedih dan kosong. Bahagian luar gereja masih lagi digunakan sebagai tapak perkuburan.

Bahagian dalam gereja dihias dengan tulang temulang yang disusun cantik. Terdapat lebih dari 40 000 rangka manusia di dalamnya. Terdapat juga lilin wangi diletakkan di beberapa sudut untuk mereka yang mahu berdoa.

Antara karya yang paling menarik di Sedlec Ossuary adalah lampu candelier besar tulang yang terletak di bahagian tengah-tengah Gereja. Ianya kelihatan amat menakjubkan. Ada akan nampak lampu ini sebaik sahaja anda melangkah masuk ke dalam gereja.

Selain itu terdapat juga lagi satu karya seni yang menarik iaitu jata keluar aristokrat Schwarzenberg. Keluarga Schwarzenberg merupakan nama keluarga bangsawan Franconian dan Bohemia (sekarang Republic Czech). Mereka pernah memiliki beberapa wilayah di Bohemia.

Antara gambar-gambar yang sempat penulis rakamkan sepanjang berkunjung di sana.

Bila pergi ke tempat-tempat begini, tak dapat dinafikan yang ada perasaan sayu di dalam hati. Hidup kita sangat singkat. Dan pengakhiran kita ada di depan mata. Tulang temulang sahaja yang akan tersisa. Jadi, apalah yang hendak kita banggakan tentang hidup kita.

Bila pergi ke tempat-tempat begini, penting untuk kita menjaga kelakuan dan menunjukkan rasa hormat. Tulang temulang ini satu masa dahulu adalah manusia bernyawa seperti kita. Jadi rendahkan hati dan berkelakuanlah dengan baik.

Jika berminat hendak melawat. Informasi lanjut boleh didapati di sini. Semoga kita mendapat mempelajari sesuatu untuk di bawa pulang.

1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: