Masakan Malaysia di Kampong Express, Rotterdam

Penulis dan suami sempat singgah ke Rotterdam musim luruh yang lepas. Kota Rotterdam ini merupakan yang ketiga terbesar di negara Belanda dan juga yang termoden. Suasananya amat berbeza dengan Amsterdam. Ianya dipenuhi dengan bangunan-bangunan pencakar langit dan bangunan pejabat.

Selain melawat tempat-tempat menarik di sini, tujuan lain penulis untuk datang ke sini adalah untuk merasa masakan Malaysia yang dihidangkan oleh restoran bernama Kampong Express. Menurut ulasan yang diberikan oleh pengunjung-pengunjung dari Malaysia yang berpeluang singgah makan di sini, majoriti memberikan ulasan yang baik. Jadi penulis amat teruja untuk mencuba.

Restoran ini ada menyediakan pelbagai jenis hidangan masakan Malaysia dan sudah tentulah hidangan utama mereka adalah nasi lemak. Tapi selain nasi lemak, ada juga hidangan lain termasuk nasi ayam, laksa, kari, rendang, masak lodeh, sate, kuih muih tradisional, cendol dan banyak lagi.

Keluasan restoran ini agak sederhana. Apa yang menariknya hiasan dalaman restoran dipenuhi hiasan dan peralatan masakan seperti batu tumbuk, mangkuk tingkat dan penapis yang sinonim dengan Malaysia dan cina peranakan khususnya. Terdapat juga keratan surat khabar dalam bahasa Belanda dan cina dilekatkan pada dinding-dinding restoran. Ianya kelihatan menarik dan comel.

Penulis memesan nasi lemak. Suami penulis pula memesan nasi goreng, rendang daging dan sayur lodeh. Kami juga memesan cendol dan teh cina.

Rasa sambal nasi lemak mereka memang umphh. Kebanyakan restoran masakan Malaysia di Eropah menggantikan cili kering yang digunakan untuk membuat sambal ikan bilis dengan lada paprika. Walaupun rasanya enak, tetapi rasa asli sambal tidak ada. Hidangan nasi lemak yang dihidangkan kepada penulis mirip nasi lemak di Malaysia. Nasinya ada rasa santan, mereka juga tidak lokek dengan ikan bilis goreng. Menurut anak tuan punya restoran, ibubapanya berasal dari Ipoh. Barang-barang masakan memang diimport dari Malaysia untuk mengekalkan rasa asli masakan.

Jika ada komen dari penulis tentang nasi lemak, adalah berkenaan tentang ayam goreng yang dihidangkan bersama nasi lemak tersebut. Ayam goreng telah diperap dulu dengan perapan ayam goreng untuk nasi ayam. Bila ianya digoreng untuk dihidang bersama nasi lemak, memang terasa kuat perapannya. Penulis memang sukakan nasi ayam. Tapi janggal pula bila makan ayam tersebut bersama nasi lemak. Perapan ayam untuk nasi ayam biasanya manis. Penulis lebih suka ayam goreng biasa yang masin rasanya.

Rendang daging yang kami pesan juga sedap rasanya. Cukup dengan bahan-bahan asas. Sudah tentulah tiada daun kunyit tetapi ada diletakkan daun limau purut, santan dan kerisik. Jadi cukup rasa lemak. Tekstur daging juga lembut. Hidangan sayur lodeh pula agak biasa-biasa sahaja. Suami penulis lebih sukakan masakan penulis.

Cendol juga biasa-biasa sahaja. Pengusaha restoran ada memberitahu jika mahu ditambahkan gula, beritahu sahaja pada mereka. Tapi walaupun ditambah gula, rasa cendol tidak sama seperti rasa cendol di Malaysia. Mungkin telah disesuaikan dengan selera orang Belanda. Untuk keseluruhan, jika anda melawat Rotterdam. Memang berbaloi mencuba nasi lemak di sini.

Kalau anda hendak ke Kampong Express, di bawah ada disediakan tentang maklumat restoran. Waktu operasi agak terhad kerana ia cuma buka untuk makan malam selama 4 jam. Jadi perlu susun jadual dengan teliti. Semoga anda mendapat pengalaman yang baik dan selamat menjamu selera.

Kampong Express

Alamat: Gouvernestraat 2B, 3014 PN Rotterdam, Belanda
Waktu Operasi:
Selasa – Sabtu: 5.00 PM – 9.00 PM
Ahad – Isnin : Tutup
Phone: +31 10 752 3978
Website: http://kampongexpress.nl/
Facebook: Kampong Express

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: