Makanan laut Ala Moroko di Poissonnerie louvain, Brussels

Penulis dan suami melawat Brussels iaitu ibu kota negara Belgium seminggu sebelum perayaan krismas. Suhunya sejuk mencengkam. Brussels sudah tentulah terkenal kerana wafelnya yang popular. Tapi itu bukan satu-satunya tarikan terbesar di sini. Selain wafel, Belgium juga terkenal dengan coklat. Pralin dan truffle yang mereka hasilkan memang sedap. Umum tahu tentang kedua-dua produk Belgium ini.

Tapi penulis tidak mahu menulis tentang wafel ataupun coklat. Penulis mahu menulis tentang makanan laut yang juga merupakan tarikan di Belgium. Penulis asalnya mencuba makanan laut di restoran makanan laut tempatan. Rasanya boleh tahan, tapi saiznya amat sedikit dan tidak berbaloi dengan harga yang dibayar. Makanan laut yang kami makan juga tidak mampu menghangatkan badan penulis yang memang kesejukan.

Pengalaman melawat Brussels pada penulis agak menyedihkan pada penulis. Kiri kanan jalan dipenuhi dengan gelandangan yang kebanyakan terdiri dari pelarian dan orang Roma. Ada yang sekeluarga dan ada yang berseorangan. Kasut penulis juga rosak terpijak minyak gris akibat ditolak oleh orang yang lalu lalang. Oleh kerana minyak gris merupakan musuh utama kasut kulit. Walaupun telah dihantar ke tukang kasut. Beliau tidak berjaya membersihkan sepenuhnya kasut tersebut.

Penulis juga menyaksikan sendiri demonstrasi jaket kuning, hasil serpihan dari pergerakan yang sama yang telah melumpuhkan bandar Paris seminggu sebelum lawatan penulis. Hotel penulis diletakkan kawat dawai kerana lokasi hotel terletak di laluan utama ke bangunan parlimen Eropah. Polis menyarankan kami untuk tinggal di hotel atau keluar dari kawasan bandar melalui lencongan yang mereka tetapkan untuk mengelakkan kami dari melalui jalan tersebut.

Penulis dan suami tidak mahu membuang masa di dalam hotel, jadi kami mengambil keputusan untuk keluar dari kawasan bandar. Sepanjang perjalanan keluar menjauhi hotel. Kami lihat ada beberapa helikopter berlegar di atas. Kami juga mendengar siren ambulan dan polis berbunyi berterus-terusan tanpa henti.

Kami agak buntu dan tak tahu hendak ke mana pada mulanya, suami penulis ada berkata yang dia mahu makan sesuatu yang panas dan mengenyangkan. Penulis yang hampa dengan makanan laut yang penulis jamah semalam mula mencari jika ada restoran makanan laut berhampiran tempat kami berjalan. Penulis tertarik pada salah satu dari dapatan carian penulis. Sebuah restoran makanan laut ala Moroko bernama Poissonnerie louvain atau Fish shop in Leuven yang terletak 42 minit dari tempat kami berhenti.

42 minit berjalan kaki pada suhu bawah takat beku agak mencabar. Tapi oleh kerana pengangkutan awam juga terjejas kerana demonstrasi. Jadi, mahu tak mahu, memang kena berjalan kaki ke restoran tersebut. Tapi penulis bertekad untuk pergi ke sana. Penulis pernah menikmati masakan Moroko sebelum ini. Jadi harapan penulis memang tinggi menggunung.

Restoran tersebut rupanya terletak di tengah-tengah kawasan komuniti Arab. Ianya merupakan sebuah kedai yang menjual makanan laut segar tetapi ada juga memasak makanan tersebut untuk dihidang pada tetamu. Memang ramai yang keluar masuk untuk membeli ikan dan makanan laut segar yang terdapat di situ.

Penulis memesan platter yang terdiri dari potongan ikan merah dan seekor ikan kod, kupang, udang merah dan juga sotong putih. Satu platter dimasak dengan salutan tepung manakala platter yang lagi satu dimasak dengan perapan rahsia.

Hidangan yang kami pesan juga diiringi dengan sebakul roti, sepiring buah zaitun hijau dan sepiring buah zaitun hitam yang diberikan secara percuma.

Penulis dan suami amat berpuas hati dengan masakan yang dihidangkan. Sotong dan udang dimasak dengan baik dan sangat lembut. Perapan rahsia yang mereka gunakan memang sedap. Penulis dapat merasa kombinasi daun parsli, daun pudina, bawang putih, jus lemon dan minyak zaitun dalam perapan. Banyak kali juga penulis cuba meniru kombinasi bahan-bahan tersebut apabila masak di rumah. Walaupun dengan berpandukan resepi di internet, sepertinya ada yang tidak cukup.

Apa yang menyeronokkan penulis adalah harganya yang murah. Penulis membayar harga yang sama seperti di restoran sebelumnya tetapi saiz hidangannya membuat penulis merasa amat berbaloi. Kedua-dua platter ini berharga kurang 50 Euro dan boleh dinikmati oleh 2-4 orang.

Rasa kecewa penulis sedikit terubat dek kerana restoran ini. Penulis keluar restoran dengan rasa hangat dan perut yang penuh. Layanan yang tuan kedai berikan juga cukup baik dan mereka juga peramah.

Dalam perjalanan pulang memasuki kota Brussels. Bunyi siren polis dan ambulan masih kedengaran. Semakin mendekati hotel, semakin kami lihat banyak kerosakan di sepanjang jalan. Tapi oleh kerana perut penulis sudah terisi dengan makanan yang enak, suasana yang menyedihkan ini tidaklah begitu teruk.

Jika anda datang ke Brussels dan mahu mencuba masakan di sini. Informasi ada disediakan di bawah.

Poissonnerie louvain

Alamat: Chaussée de Louvain 145, 1210 Bruxelles, Belgium
Waktu perniagaan:
Selasa – Ahad: 9.00AM–8.00PM
Isnin: Tutup
Telefon: +32 485 97 75 36
Facebook :Poissonnerie louvain

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: