Mencuba Salzburger Nockerl di Café Mozart, Salzburg

Minggu lepas, penulis akhirnya dapat melepas hajat melawat kota Salzburg yang terkenal dengan tokoh muzik bernama Wolfgang Mozart. Setiap penjuru kota penuh dengan gambar-gambar tokoh muzik yang satu ini. Alang-alang ke sini, penulis tidak melepaskan peluang untuk mencuba manisan dari Salzburg yang amat terkenal iaitu Salzburger Nockerl.

Salzburger nockerl

Manisan ini dipanggil Salzburger Nockerl kerana bentuknya yang menyerupai tiga gunung ganang yang mengelilingi kota Salzburg iaitu Gaisberg, Mönchsberg dan juga Kapuzinerberg. Taburan gula icing di atasnya ibarat salji yang turun meliputi gunung ganang tersebut.

Manisan ini merupakan salah satu ikon delikasi Austria selain dari Kaiserschmarrn dan juga Apple strudel. Asasnya diperbuat daripada campuran kuning telur, tepung, gula dan perasa vanila yang disatukan menjadi doh. Untuk bahagian luar dan puncak gunung pula, putih telur dan castor dipukul hingga menjadi meringue sebelum dibentuk menjadi tiga gunung dengan menggunakan spatula dan disatukan di atas doh. Adunan kemudiannya dibakar di dalam ketuhar selama 10 minit sehingga bahagian luarnya bertukar keperang-perangan. Selepas dikeluarkan, gula icing ditabur ke atasnya.

Mozart Cafe

Kami mencuba Salzburger Nockerl di kafe yang bernama Café  Mozart. Berdasarkan bacaan penulis dan ulasan yang diterima oleh pengunjung lain. Kafe ini dikatakan menghidangkan Salzburger Nockerl paling sedap yang mereka penah rasa.

Cafe Mozart

Suasana kafe memang cantik dan berkelas. Pelayan kafe juga amat prihatin dan peramah. Selain Salzburger Nockerl, penulis memesan kapucino manakala suami penulis pula memesan kopi Melange yang juga mendapat jolokan kopi edisi Vienna. Ianya tidak banyak berbeza dari kapucino cuma ianya menggunakan krim putar menggantikan susu.

Berbalik kepada manisan Salzburger Nockerl, teksturnya sangat lembut seperti souffle. Ianya enak dimakan panas dan cari di dalam mulut. Lihat sahaja video di bawah untuk mengetahui betapa lembutnya tekstur manisan tersebut. Rasanya tak terlalu manis. Namun begitu, terdapat rasa telur yang agak kuat. Pada yang tidak kisah, tentunya bukan masalah besar.

Kesimpulannya, manisan ini perlu dicuba walaupun sekali jika anda datang ke Salzburg terutama sekali jika anda datang beramai-ramai. Hidangan ini agak besar untuk dimakan seorang. Takut anda merasa muak pula.

Jika anda mahu ke Café Mozart, maklumat ada disediakan di bawah. Selain Salzburger nockerl, anda boleh juga merasa manisan Austria yang lain. Jadi selamat mencuba.

Café Mozart

Alamat: Getreidegasse 22, 5020 Salzburg, Austria
Waktu perniagaan:
Isnin – Sabtu: 8.00AM–9.00PM
Ahad: 9.00AM–9.00PM
Telefon: +43 662 84 39 58
Laman Web: www.cafemozartsalzburg.at
Facebook : Café Mozart

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: